Το έξυπνο πιρούνι που μετρά το φαγητό μας!

index

Οι σύγχρονες τεχνολογίες της πληροφορικής τίθενται πλέον στην υπηρεσία της αντιμετώπισης των διαταραχών της όρεξης. Ένα «έξυπνο» πιρούνι, διάφοροι αισθητήρες και συσκευές ειδικής χρήσης με υπολογιστικές δυνατότητες καθώς και εφαρμογές λογισμικού βοηθούν τους χρήστες να καταγράψουν και να τροποποιήσουν τη συμπεριφορά τους.
Το «έξυπνο» πιρούνι HAPIfork, ένα εμπορικό προϊόν που στοχεύει στον έλεγχο της ταχύτητας πρόσληψης τροφής στη διάρκεια ενός γεύματος. Πρόκειται για ένα λειτουργικό πιρούνι, εξοπλισμένο με ηλεκτρονικό αισθητήρα, ο οποίος αντιλαμβάνεται πότε ο χρήστης τοποθετεί το πιρούνι στο στόμα του. Με τη χρήση του αισθητήρα, το HAPIfork καταγράφει ορισμένα στοιχεία- π.χ. τον χρόνο ολοκλήρωσης του γεύματος, το πλήθος των μπουκιών ανά λεπτό, καθώς και το χρονικό διάστημα μεταξύ δύο μπουκιών. Επιπλέον, η συσκευή έχει την ικανότητα να ειδοποιεί τον χρήστη μέσω δόνησης, αλλά και οπτικά (μέσω λυχνιών LED), όταν διαπιστωθεί ότι τρώει πολύ γρήγορα. Μ” αυτή την ανατροφοδότηση, το HAPIfork προσπαθεί να αποθαρρύνει τις μεγάλες ταχύτητες πρόσληψης τροφής από τον χρήστη, ώστε να τροποποιήσει τη διατροφική του συμπεριφορά. Η συσκευή μπορεί να συνδεθεί με τον προσωπικό υπολογιστή ή το έξυπνο κινητό τηλέφωνο του χρήστη, με στόχο την καλύτερη οπτικοποίηση των δεδομένων που συλλέγονται από τον αισθητήρα.
Τα παραπάνω θα παρουσιαστούν σε εκδήλωση, με θέμα «Πληροφορική συμπεριφορά: το παράδειγμα των διαταραχών της όρεξης» που θα παρουσιαστεί απόψε, στο Γαλλικό Ινστιτούτο, στη Θεσσαλονίκη.
Οι διαταραχές πρόσληψης τροφής συγκεντρώνουν αυξανόμενο ενδιαφέρον, καθώς όλο και μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων και κυρίως γυναικών παρουσιάζει προβλήματα στη συμπεριφορά που σχετίζεται με το φαγητό. Ως διαταραχή πρόσληψης τροφής ορίζεται μια επίμονη διαταραχή, η οποία έχει στόχο τον έλεγχο του βάρους, γεγονός που επηρεάζει σημαντικά τη σωματική υγεία ή την ψυχοκοινωνική λειτουργικότητα του ατόμου.
Τα πιο γνωστά κλινικά σύνδρομα των διαταραχών πρόσληψης τροφής είναι η ψυχογενής ανορεξία, η ψυχογενής βουλιμία και η καταναγκαστική υπερφαγία ή τσιμπολόγημα.
Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s