Αυτές είναι οι 10 γυναικείες εφευρέσεις που άλλαξαν τον κόσμο

pagoto-708

Μπορεί οι μεγαλύτεροι εφευρέτες που έμειναν στην ιστορία να ήταν σχεδόν κατά κανόνα άνδρες, όμως υπάρχουν αρκετές αφανείς ηρωίδες, η συμβολή των οποίων είναι ακόμη χρήσιμη στον σύγχρονο κόσμο.

Από το καλοριφέρ του αυτοκινήτου και το πλυντήριο πιάτων, μέχρι τον αλγόριθμο των κομπιούτερ και την ιατρική σύριγγα, οι γυναίκες έβαλαν το χεράκι τους στην εξέλιξη του πολιτισμού.

Θέρμανση αυτοκινήτου
Το πρώτο καλοριφέρ για αυτοκίνητο, το οποίο κατεύθυνε τον αέρα από τον κινητήρα στα παγωμένα πόδια των αριστοκρατών, εφευρέθηκε από τη Margaret A. Wilcox το 1893.

woman1_2

Μονόπολυ
Το αγαπημένο παιχνίδι που έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές δημιουργήθηκε από την Elizabeth “Lizzie” Magie το 1904 και είχε αρχικά τίτλο «The Landlord’s Game». Μέσα από το παιχνίδι η Μάγκι στηλίτευε τις αδικίες του ανεξέλεγκτου καπιταλισμού, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο ειρωνικό το γεγονός ότι 30 χρόνια μετά, ο Charles Darrow έκλεψε την ιδέα της και την πούλησε στους Parker Brothers, οι οποίοι εντόπισαν τη Μάγκι και της έδωσαν 500 δολάρια για τον κόπο της.

woman2_9
Σωσίβια Λέμβος
Μια μέρα το 1882, η Maria Beasely κοίταξε τη θάλασσα και σκέφτηκε: «Οι άνθρωποι πρέπει να σταματήσουν να πεθαίνουν στα ταξίδια» Και τότε αποφάσισε να εφεύρει τις σωσίβιες λέμβους.

woman3_3
Ιατρική σύριγγα
Το 1899, η Letitia Geer εφηύρε μια εύκολη και πρακτική ιατρική σύριγγα που μπορούσε να χρησιμοποιηθεί μόνο με ένα χέρι, χωρίς να χρειάζεται βοήθεια.
woman4_2
Το ψυγείο
Η Florence Parpart εφηύρε το σύγχρονο ηλεκτρικό ψυγείο το 1914. Το 1900, η Parpart έλαβε επίσης ένα δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για μια πολύ βελτιωμένη μηχανή καθαρισμού δημοσίων οδών, την οποία διέθεσε στο εμπόριο και πωλήθηκε σε πόλεις σε ολόκληρη την Αμερική.
woman5
Παγωτομηχανή
Η Νάνσυ Τζόνσον εφηύρε τον καταψύκτη παγωτού το 1843, κατοχυρώνοντας με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας ένα σχέδιο το οποίο εξακολουθεί να χρησιμοποιείται ακόμα και στις μέρες μας.

pagoto-708
Ο αλγόριθμος των υπολογιστών
Η Ada Lovelace, κόρη του Λόρδου Μπάιρον, ενθαρρύνθηκε από την επιστήμονα μητέρα της από πολύ μικρή ηλικία να ασχοληθεί με τα μαθηματικά. Η Lovelace συνεργάστηκε με τον Τσαρλς Μπάμπατζ στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου για να φτιάξουν μία «αναλυτική μηχανή» (δηλαδή έναν πρώτο υπολογιστή) και να αναπτύξουν τρόπους για να προγραμματίσουν το μηχάνημα με μαθηματικούς αλγορίθμους. Ουσιαστικά η Lovelace ήταν ο πρώτος προγραμματιστής ηλεκτρονικών υπολογιστών στον κόσμο.

woman7
Πλυντήριο πιάτων
Εφευρέθηκε από την Josephine Cochrane το 1887. Εμπορευόταν την εφεύρεση της σε ιδιοκτήτες ξενοδοχείων και -γεγονός που θεωρούνταν σκανδαλώδες για την εποχή- πήγαινε στα meeting χωρίς σύζυγο, αδελφό, ή πατέρα να την συνοδεύει. Τελικά άνοιξε το δικό της εργοστάσιο κατασκευής πλυντηρίων.

woman8
Χαρτοσακούλες
Η Margaret Knight έλαβε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για μια μηχανή που μπορούσε να παράγει τετράγωνες τσάντες το 1871, μετά από μια μακρά νομική μάχη με τον συνάδελφο μηχανικό, Τσαρλς Ανάν, ο οποίος προσπάθησε να κλέψει τη δουλειά της με το επιχείρημα ότι μια τέτοια λαμπρή εφεύρεση δεν θα μπορούσε να έχει εφευρεθεί από γυναίκα. Αυτός ο κύριος ευτυχώς χάθηκε στα βάθη της ιστορίας.

woman9
Kevlar για αλεξίσφαιρα
Η χημικός Στέφανι Κουόλεκ εφηύρε τις σούπερ-ισχυρές ίνες Kevlar, που χρησιμοποιούνται για να κάνουν τα αλεξίσφαιρα γιλέκα. Η εφεύρεση της είναι πέντε φορές ισχυρότερη από το ατσάλι και εκτός από τα αλεξίσφαιρα, έχει επίσης περίπου 200 άλλες χρήσεις.

grid-cell-16744-1407768203-6
Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s