Τα smartphones και οι οθόνες της επόμενης γενιάς – Ημιδιάφανες και εύκαμπτες ηλεκτρονικές συσκευές προ των πυλών

shutterstock_61448245

Κάποτε η ημιδιάφανες ηλεκτρονικές συσκευές αποτελούσαν αντικείμενα… επιστημονικής φαντασίας. Πλέον, όλα δείχνουν πως δεν θα αργήσουν να κυκλοφορήσουν στην αγορά, αφού βρέθηκε το κατάλληλο υλικό για να δημιουργηθούν.

Οι μοναδικές ιδιότητες του γραφενίου, φαίνεται πως θα αποκαλυφθούν στο ευρύ κοινό μέσα από την επόμενη γενιά ηλεκτρονικών συσκευών. Πρόκειται για ένα διάφανο υλικό που μπορεί να γίνει πολύ εύκαμπτο. Δηλαδή, με την κατάλληλη επεξεργασία, μπορεί να αποτελέσει το κύριο συστατικό για τα smartphone, τα tablets και τις οθόνες των επόμενων δεκαετιών.

Η έρευνα που αποκάλυψε τις «ιδανικές» ιδιότητες του γραφενίου έγινε από δύο βρετανικά πανεπιστήμια, με επικεφαλής τον νομπελίστα Σερ Κόστια Νοβοσέλοφ. Επιστήμονες από το University of Manchester και το University of Sheffield, συνεργάστηκαν και κατάφεραν να κάνουν το πρώτο βήμα για την δημιουργία μιας εντελώς διαφορετικής οικογένειας ηλεκτρικών συσκευών.

Στην έρευνα των δύο πανεπιστημίων αποδεικνύεται πως με την κατάλληλη διεργασία, μπορεί να παραχθεί υλικό από γραφένιο, το οποίο είναι ικανό να δημιουργήσει ημιδιάφανες, εύκαμπτες και σχεδόν δισδιάστατες οθόνες. Με λίγα λόγια τα κινητά και οι τηλεοράσεις, δεν θα αργήσουν να περάσουν σε επόμενο στάδιο, έχοντας σχεδόν μηδενικό «πάχος» αλλά και ικανότητα να μεταβάλλουν το σχήμα τους.

«Μέσω της διαμόρφωσης των ετεροδομών σε ελαστικά και διάφανα υποστρώματα, δείχνουμε ότι μπορούν να παρέχουν τη βάση για εύκαμπτα και ημιδιάφανα ηλεκτρονικά προϊόντα. Το εύρος λειτουργιών αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω, αφού πρόκειται να αυξήσουμε τον αριθμό των διαθέσιμων 2D κρυστάλλων και να βελτιώσουμε την ηλεκτρονική ποιότητά τους» δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας, κ. Νοβοσέλοφ.

Πηγη

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s