Εξοικονομεί ενέργεια και διαρκεί περισσότερο από τις LED – Φέτος στο εμπόριο η λάμπα από γραφένιο

lamp_2014_9_29_13_58_29_b2

Η λάμπα από γραφένιο, που εξοικονομεί ενέργεια κατά 10% σε σχέση με τις άλλες λάμπες διαρκείας, καθώς θα διαρκεί για περισσότερα χρόνια και θα κοστίζει το ίδιο ή λιγότερο από μια λάμπα τύπου LED, αναμένεται να κυκλοφορήσει φέτος.

Η λάμπα μοιάζει εξωτερικά με μια συμβατική λάμπα, αλλά είναι καλύτερος αγωγός του ηλεκτρισμού, καθώς διαθέτει στο εσωτερικό της ένα νήμα πυράκτωσης καλυμμένο με ένα πολύ λεπτό στρώμα γραφένιου.

Αναπτύσσεται από τη βρετανική εταιρεία Graphene Lighting, που είναι συνδεδεμένη με το Πανεπιστήμιο του Μάνστεστερ, εκεί όπου το γραφένιο για πρώτη φορά δημιουργήθηκε από τους (νομπελίστες από το 2004 και Σερ πλέον) Κόστια Νοβοσέλφο και Αντρέ Γκάιμ.

Η ανακοίνωση έγινε λίγο μετά τα εγκαίνια του εθνικού Ινστιτούτου Γραφένιου στο εν λόγω πανεπιστήμιο, σύμφωνα με το BBC και την Indepedent. Η Βρετανία θέλει να αποτελέσει ηγέτιδα δύναμη παγκοσμίως στην τεχνολογία του γραφένιου, όπου παίζουν δυνατά χώρες όπως η Κίνα και η Ν. Κορέα.

Περισσότερες από 35 εταιρείες από διάφορα μέρη του κόσμου έχουν ήδη συνάψει συνεργασίες με το βρετανικό πανεπιστήμιο πάνω σε ερευνητικά προγράμματα για πρακτικές εφαρμογές του γραφένιου, από ρακέτες του τένις και πέδιλα του σκι έως «γέφυρες» για δόντια και μπαταρίες για φορητές ηλεκτρονικές συσκευές.

Το γραφένιο έχει πάχος μόλις ενός ατόμου άνθρακα και είναι ένα εκατομμύριο φορές πιο λεπτό από μια ανθρώπινη τρίχα. Παρόλα αυτά, μπορεί να είναι 200 φορές πιο ισχυρό από τον χάλυβα. Αν και πολυσχιδές και πολλά υποσχόμενο υλικό, είναι δύστροπο στην παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων του, κάτι όμως αναγκαίο προκειμένου να αξιοποιηθεί σε προϊόντα μαζικής κλίμακας.

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s