Αυτός είναι ο μικρότερος υπολογιστής στον κόσμο

ypologistis-plagia

Κάποτε οι υπολογιστές καταλάμβαναν ολόκληρα δωμάτια. Τώρα όμως, μπορούν να… χωρέσουν στην άκρη ενός κέρματος.

Μόλις ενός κυβικού χιλιοστού, ο Michigan Micro Mote (M^3) είναι ο μικρότερος αυτόνομος υπολογιστής στον κόσμο. Φοιτητές και καθηγητές στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν δούλευαν πάνω σε αυτό το πρότζεκτ την τελευταία δεκαετία.

Παρά τι μικροσκοπικό μέγεθός του, ο M^3 μπορεί να βγάζει φωτογραφίες, να «διαβάζει» τη θερμοκρασία και τιμές πίεσης. Οι ερευνητές φιλοδοξούν να το εγκαταστήσουν σε μία πλειάδα εφαρμογών, από ιατρικών έως βιομηχανικών σκοπών. Χάρη στο μέγεθός του, αυτός ο υπολογιστής μπορεί να μπει στο σώμα, για να κάνει ηλεκτροκαρδιογράφημα, ή να «διαβάσει» την πίεση και τη θερμοκρασία. Αλλά και η πετρελαϊκή βιομηχανία ενδιαφέρεται για αυτό τον υπολογιστή, τον οποίο μπορεί να βάλει στις πηγές, για να εντοπίσει υπολείμματα πετρελαίου, για να αντληθούν πριν προχωρήσουν σε νέες πηγές.

Επίσης, σύμφωνα με τους ερευνητές, κάποτε οι άνθρωποι θα μπορούν να βάλουν το M^3s σε κλειδιά, πορτοφόλι ή ό,τι άλλο δεν θέλουν να χάσουν. Στη συνέχεια, μέσω κεντρικού συστήματος, θα μπορούν να τα εντοπίζουν μέσα στο σπίτι τους.

Πηγη

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s