Ρομπότ σεφ, μπάτλερ, μπάρμαν! Η νέα γενιά που θα φέρει επανάσταση

Μια νέα γενιά ρομπότ που θα είναι ευέλικτα, με αισθητήρες και κατά κάποιο τρόπο ανθρωποειδή, ίσως έχει τη δυνατότητα να αλλάξει το τοπίο πολλών βιομηχανιών και κατόπιν της παγκόσμιας οικονομίας.

Σύμφωνα με το Boston Consulting Group, οι δαπάνες για τα ρομπότ σε παγκόσμιο επίπεδο αναμένεται να εκτοξευθούν στα 67 δισεκατομμύρια δολάρια περίπου μέχρι το 2025, από μόλις 15 δισεκατομμύρια δολάρια το 2010.

Ορισμένα ρομπότ που θα φέρουν την επανάσταση, παρουσιάστηκαν αυτή την εβδομάδα στο Hannover Messe, τη μεγαλύτερη βιομηχανική έκθεση τεχνολογίας στον κόσμο, στη Γερμανία.

Δείτε μερικά από τα highlights

Ρομποτικά μυρμήγκια

102588465-BionicAnt__00058_13x18_cmyk.600x400

Χιλιάδες μικροσκοπικές μηχανές, ρυθμισμένες να συνεργάζονται με σύμπνοια και ακρίβεια, όπως ακριβώς ένα σμήνος εντόμων, πιθανόν να προτιμώνται στο μέλλον από τα εργοστάσια, αντί των ανθρώπων για τη στελέχωση του προσωπικού.

Πίσω από το ευφάνταστο εγχείρημα βρίσκεται μια γερμανική μηχανολογική εταιρία που παράγει προϊόντα αυτοματοποίησης για εργοστάσια και τώρα αποφάσισε να δημιουργήσει σμήνη ρομποτικών μυρμηγκιών και πεταλούδων προκειμένου να προωθήσει την έρευνά της.

Στην εταιρία πιστεύουν πως η δημιουργία μηχανών που μιμούνται τις μεθόδους των ζώων, μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη χρήσιμης τεχνολογίας, όχι μόνο για χάρη της έρευνας αλλά και για εμπορική εφαρμογή.

Ο νέος συνάδελφος σας

102591630-Merkel.600x400

Το «Yumi» είναι ένα ρομπότ συναρμολόγησης που έχει τη δυνατότητα να δει και να αισθανθεί.

Ο κατασκευαστής του Yumi, η ελβετική πολυεθνική ABB, λέει ότι το ρομπότ μπορεί να χειριστεί οτιδήποτε από τα ευαίσθητα μέρη ενός ρολογιού χειρός έως συστατικά που βρίσκονται σε tablets και κινητά τηλέφωνα και είναι τόσο επιδέξιος που μπορεί να περάσει την κλωστή στη βελόνα.

Συνεργασία

102591649-Fanuc.600x400

Η γερμανική κατασκευαστική εταιρεία μηχανημάτων Fanuc παρουσίασε το νέο συνεργατικό ρομπότ, το «CR35iA», αυτή την εβδομάδα. Σε φωτεινό πράσινο χρώμα, για να δηλώσει τη συνεργασία μεταξύ ανθρώπων και ρομπότ, το CR35iA μπορεί να σηκώσει φορτίο έως 35 κιλά, γεγονός που του επιτρέπει να χειριστεί τις βαριές, βιομηχανικές διαδικασίες παραγωγής.

«Η συνεργασία είναι ήδη μια επανάσταση», δήλωσε στο CNBC ο Olaf Kramm, γενικός διευθυντής της Fanuc στην Γερμανία.

Ο μπάτλερ του μέλλοντος

102591668-1_Care-O-bot_4.600x400

Ένα ρομπότ για το σπίτι που μπορεί να σας περιμένει όλη μέρα: Αυτό το «ευγενικό» cyborg, που δημιουργήθηκε από την Fraunhofer IPA και την εταιρεία κατασκευής SCHUNK, έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο Hannover Messe.

Οι δημιουργοί του λένε ότι το ρομπότ είναι ένα «ορόσημο» στον τομέα των κινητών ρομπότ υπηρεσίας και είναι πιο ευκίνητο και ευέλικτο από τους προκατόχους του.

Η χρήση και η παραγωγή ρομπότ είναι σε άνοδο, ειδικά σε εκείνες τις χώρες με μεγάλα ποσοστά γηραιότερου πληθυσμού, λένε οι αναλυτές.

Ρομποτική κουζίνα

102591874-Robot_kitchen.600x400

Εάν ένα ρομπότ μπάτλερ δεν είναι αρκετό για να κάνει τη ζωή σας πιο εύκολη, το σπίτι του μέλλοντος μπορεί επίσης να εξοπλιστεί με μια ρομποτική κουζίνα που θα προετοιμάζει το πρωινό σας, το μεσημεριανό γεύμα και το δείπνο.

Αυτή η ρομποτική πρωτότυπη κουζίνα, δημιουργήθηκε από τη Ρομποτική Moley στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Εξυπνότερη παραγωγή αυτοκινήτων

102595543-smart_car.600x400

Μελλοντικά εργοστάσια θα μπορούσαν να διαθέτουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα που κατασκευάζονται από ρομπότ: η γερμανική εταιρεία IBG παρουσίασε ένα πλήρως αυτοματοποιημένο συγκρότημα για τα ηλεκτρικά οχήματα στο Hannover Messe.

Ονομάζεται iProcell, ξεπερνάει τις παραδοσιακές διαδικασίες παραγωγής αυτοκινήτων, όπως η συγκόλληση. Η IBG λέει ότι αυτό είναι κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ πριν.

Το ηλεκτρικό αυτοκίνητο που σχεδιάστηκε έχει τέσσερις κινητήρες που βρίσκονται στους τροχούς και έχει περίπου το μέγεθος ενός Mini.

Σύμφωνα με την Boston Consulting Group, η χρήση ρομπότ στην παραγωγή αυτοκινήτων είναι ήδη φθηνότερη από τους ανθρώπους.

Ρομπότ μπάρμαν

214df874882a00110e2a7a72073ee7bd_XL.jpg,qt=1429282111.pagespeed.ce.kj2h3h7cj3

Ολοκληρώστε τη μέρα σας με μια παγωμένο μπύρα… από ένα ρομπότ. Η γερμανική εταιρεία Kuka έχει δημιουργήσει ένα ρομποτικό μπάρμαν.

Αυτό το ρομπότ έχει τη δυνατότητα να πάρει μέχρι και το κρατήσει ένα ποτήρι, να το βάλει σε θέση και να το γεμίσει, να ανοίξει ένα μπουκάλι και να σερβίρει μπύρα.

Πηγη

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s