Το καλύτερο αλεξίσφαιρο είναι… υγρό

Οι ερευνητές ανέπτυξαν μια νέα τεχνολογία που βασίζεται σε ένα νέο υγρό, το οποίο στερεοποιείται αμέσως, στην περίπτωση που προσκρούσει πάνω του μια σφαίρα.

To υγρό πολωνικής εταιρείας κατασκευής αλεξίσφαιρων γιλέκων λέγεται Shear-Thickening Fluid, και διαφέρει πολύ από τα υπόλοιπα ρευστά όπως π.χ. το νερό  καθώς δεν υπακούει στους ίδιους νόμους και ανταποκρίνεται διαφορετικά όταν έρχεται σε επαφή με σφοδρότητα με κάποιο στερεό σώμα.

Στα υπόλοιπα ρευστά η αντίστασή τους στην κίνηση εξαρτάται και από τη θερμοκρασία που αναπτύσσεται κατά τη πρόσκρουση. Απεναντίας, το υλικό αυτό στερεοποιείται σε οποιαδήποτε θερμοκρασία αρκεί να δεχθεί μια απότομη κρούση.

9627770893136651498

Από τι ακριβώς αποτελείται το υγρό αυτό γνωρίζουν μόνο οι ερευνητές της εταιρείας  καθώς και οι εφευρέτες του από το Στρατιωτικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας Θωράκισης στη Βαρσοβία.

Από τις δοκιμές φάνηκε ότι αυτό το υγρό μπορεί να σταματήσει πολλά είδη βλημάτων. Σύμφωνα με τους ερευνητές προσφέρει μέγιστη ασφάλεια, υψηλότερη από εκείνη που παρέχουν τα αλεξίσφαιρα γιλέκα που κατασκευάζονται από το υλικό Kevlar. Τα γιλέκα αυτά παραμορφώνονται όταν πάνω τους προσκρούσει κάποια σφαίρα δημιουργώντας εσοχή προς το εσωτερικό η οποία μπορεί να φθάσει μέχρι τα 4 cm με κίνδυνο τραυματισμoύ του ατόμου που το φοράει.  Ακόμη το νέο αλεξίσφαιρο λόγω του υλικού του είναι πιο ελαφρύ από τα συμβατικά.

Πηγη

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s