Airdrop Νερό από τον Αέρα

terrapapers.com_Airdrop-Edward-Linacre-3Ένας Αυστραλός σχεδιαστής νίκησε 500 εφευρέτες και κέρδισε ένα διεθνές βραβείο 10.000 δολαρίων, για την συσκευή του εμπνευσμένη από το σκαθάρι, η οποία μπορεί να εξάγει νερό ακόμη και από την πιο ξερή έρημο στον κόσμο ! Ενώ οι ξηρασίες σε όλο τον κόσμο εξακολουθούν να αυξάνονται και να γίνονται όλο και χειρότερες, μία συσκευή που κυριολεκτικά τραβάει νερό από τον αέρα θα έχει σημαντικές παγκόσμιες εφαρμογές.
Ο Edward Linacre 27 ετών κέρδισε το παγκόσμιο βραβείο James Dyson. Είναι απόφοιτος του πανεπιστημίου τεχνολογίας του Swinburne στην Melbourne και ήθελε να λύσει το πρόβλημα ξηρασίας που αντιμετώπιζαν οι αγρότες σε ορισμένες περιοχές της Αυστραλίας. Η έλλειψη βροχής κατέληξε σε ξερή γη κατεστραμμένη, νεκρές σοδειές και χρέη προς τις τράπεζες. Φυσικά και αυτοκτονίες αγροτών.
Η λύση που κατασκεύασε το Airdrop, μαζεύει 11,5 milliliters (χιλιοστά του λίτρου) νερό από κάθε κυβικό μέτρο αέρα στις πιο ξηρές ερήμους του πλανήτη, όπως η έρημος Negev στο Ισραήλ. Ένα μικρό πρωτότυπο που έφτιαξε στο σπίτι των γονιών του παρήγαγε ένα λίτρο νερό την ημέρα. Αλλά οι περαιτέρω βελτιώσεις του σχεδίου στην εμπορική τους μορφή θα μαζεύουν πολύ μεγαλύτερες ποσότητες νερού.
Αντί να χρησιμοποιεί πολύπλοκες, ενεργοβόρες μεθόδους όπως η αφαλάτωση η γεωτρήσεις και να καταστρέφει τον υδροφόρο ορίζοντα όπως κάνουμε εμείς στην χώρα μας. Η πηγή του Airdrop είναι υπερπλούσια, ο ΑΕΡΑΣ !
Δίνει το νερό στις ρίζες των φυτών, σπρώχνοντας τον αέρα σε ένα δίκτυο υπόγειων σωλήνων κρυώνοντας τον έως ότου συμπυκνωθεί η υγρασία σε νερό. Το νερό κατόπιν αντλείται στις ρίζες των φυτών, που όπως λέει ο Linacre είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος ποτίσματος. Έκανα πολλά πρωτότυπα στην αυλή του πατρικού μου σπιτιού λέει ο Linacre, αλλά τώρα με τα $10.000 θα φτιάξει κάτι μεγαλύτερο ως αγροτικό πρωτότυπο.

terrapapers.com_beetle-desert-of-Namibia-564x423Ο Linacre εμπνεύστηκε από το σκαθάρι της ερήμου της Ναμίμπια.
Επιζεί σε περιοχή που βρέχει μόνο 1,3 εκατοστά τον χρόνο σε βροχή. Καταναλώνει την δροσιά που συλλέγει κατά την διάρκεια της νύχτας με κλίση του σώματος του σε γωνία 45 μοιρών με το υδροφιλικό δέρμα της πλάτης του. Η Βιομίμηση είναι ένα ισχυρό όπλο στο οπλοστάσιο του μηχανικού, είπε ο James Dyson που έδωσε το βραβείο στον Linacre. Διαλέξαμε το σχέδιο του Edward γιατί είναι πολύ καλό και μια λύση για κάτι που έχει γίνει πρόβλημα.
Ο Linacre βρίσκεται σε συνεννοήσεις με τον δικηγόρο του επί των πατεντών για να προστατέψει την εφεύρεση του και κατόπιν θα μπεί στον μακρύ δρόμο της εμποριοποιήσεως του προϊόντος του. Πιστεύει ότι σε δύο χρόνια θα είναι εμπορικά διαθέσιμο.
«Το πιο σπουδαίο πράγμα για μένα, είναι να βοηθήσω, όχι το κέρδος» ! Η συσκευή μου είπε είναι χαμηλής τεχνολογίας και μπορούν να της κάνουν σέρβις οι αγρότες. Παίρνει ισχύ από το Ηλιακό πάνελ.
Βλέπετε πόσο απλές λύσεις υπάρχουν; Το κόστος της αναπτύξεως της είναι πολύ χαμηλό.

terrapapers.com_AirDrop_Edward-Linnacre-1-564x376terrapapers.com_Airdrop-Edward-Linacre-3 terrapapers.com_AirDrop_Edward-Linnacre-a2-564x315 terrapapers.com_Airdrop-Edward-Linacre-1-564x411 terrapapers.com_Airdrop-Edward-Linacre-2-564x565  terrapapers.com_Airdrop-Edward-Linacre--564x615

Πηγη

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s