“Έξυπνη” διόπτρα νυχτερινής όρασης – Mε ενσωματωμένο σύστημα στόχευσης

bae-systems

Οι διόπτρες νυχτερινής όρασης με υπέρυθρες ακτίνες χρησιμοποιούνται από ένοπλες δυνάμεις ανά τον κόσμο εδώ και πολλά χρόνια, ωστόσο τα «έξυπνα» συστήματα κατάδειξης και «εγκλωβισμού» στόχων ήταν κάτι που εμφανιζόταν μάλλον σε ηλεκτρονικά παιχνίδια και ιστορίες επιστημονικής φαντασίας γενικότερα, ωστόσο αυτό αλλάζει πλέον, ειδικά με την «επέλαση» των συσκευών augmented reality.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο στρατός των ΗΠΑ υπέγραψε με τη BAE Systems πενταετές συμβόλαιο ύψους 434 εκατ. δολαρίων για το σύστημα νυχτερινής όρασης και θερμικής στόχευσης της εταιρείας, που, όπως υποστηρίζεται, βελτιώνει την ταχύτητα και την ακρίβεια σκόπευσης πεζών στρατιωτών, που αποκτούν τη δυνατότητα να εντοπίζουν και «εγκλωβίζουν» στόχους υπό διάφορες συνθήκες καιρού και φωτισμού.
Αυτή τη στιγμή οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ διαθέτουν δύο διαφορετικές συσκευές: διόπτρες νυχτερινής όρασης και αντίληψη περιβάλλοντος (situational awareness) και θερμικό σκόπευτρο στο όπλο για στόχευση.
Τα εν λόγω μέσα επιτρέπουν στον στρατιώτη να εντοπίσει και σημαδέψει τον στόχο μέσω των διοπτρών του και στη συνέχεια να σηκώσει το όπλο, φέρνοντάς το στο οπτικό του πεδίο για να ανοίξει πυρ.
Στο σημερινό πεδίο μάχης αυτή η προσέγγιση θεωρείται μάλλον αργή, ειδικά όταν μεσολαβούν και παράγοντες όπως καπνός, κακοκαιρία κλπ, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο ο ίδιος ο στρατιώτης.
Η ενσωμάτωση νυχτερινής όρασης και δυνατοτήτων θερμικής στόχευσης σε ένα «πακέτο», το οποιο παρέχει εικόνα απευθείας στις διόπτρες του στρατιώτη, σύμφωνα με την εταιρεία, αλλάζει δραστικά τα δεδομένα, βελτιώνοντας την κατάσταση.
Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s