Πως να κάνω root το Android τηλέφωνο…!

greekayon3root

Το root (rooting, σπάσιμο, φλασάρισμα ή αυτό που λένε στο iPhone και το PS3 “jailbrake”) ουσιαστικά είναι η διαδικασία που μας επιτρέπει να επέμβουμε σε όλα τα τμήματα του δίσκου της συσκευής και να κάνουμε πράγματα τα οποία το κανονικό το λογισμικό μας τα απαγορεύει. Κοινώς “απελευθερώνουμε τη συσκευή”. Μεταξύ αυτών που μπορούμε να κάνουμε είναι και να βγάλουμε το λειτουργικό σύστημα που έχει φτιάξει η εταιρεία για το κινητό μας και να εγκαταστήσουμε ένα άλλο λειτουργικό σύστημα που έχουν επιμεληθεί διάφοροι προγραμματιστές. Αυτό που λέμε “ανεπίσημη αναβάθμιση“.

Όπως και κάθε άλλη ενασχόληση με το σπάσιμο, χρειάζεται τεχνικές γνώσεις, δηλαδή πρέπει να ξέρεις κάποια παραπάνω πράγματα για το κινητό καθώς θα μπεις σε μενού και θα ακολουθήσεις διαδικασίες που δεν είναι ευνόητες όπως το μενού ενός τηλεφώνου.

Το root δεν είναι γενικό για όλα τα τηλέφωνα, το κάθε μοντέλο έχει τη δική του διαδικασία που πρέπει να βρεις ψάχνοντας online σε ειδικά φόρουμ που έχουν δημιουργηθεί γι’αυτή τη δουλειά, τα περισσότερα στα Αγγλικά.

Οι συμβουλές και τα βήματα που δίνονται δεν είναι πάντα ευανάγνωστα καθώς προέρχονται από ανθρώπους που ξέρουν περισσότερα από εμάς οπότε υπάρχουν διαδικασίες που δεν εξηγούνται οπότε πρέπει να ψάξεις αλλού για το πως γίνεται.

Όταν κάνεις root στο τηλέφωνό σου, το πιθανότερο είναι ότι θα θελήσεις να αλλάξεις rom και να εγκαταστήσεις μια πιο πρόσφατη (rom = έκδοση του λειτουργικού συστήματος που έχει δημιουργηθεί από κάποιο προγραμματιστή για το κινητό σου).

Πολλές από αυτές τις εκδόσεις rom έχουν βασικά προβλήματα (πχ. δεν παίζει το GPS, δεν παίζει η κάμερα ή δεν έχεις πρόσβαση στις εφαρμογές της Google), άλλες λειτουργούν πιο σωστά αλλά το 95% είναι προβληματικές σε κάποια βασική λειτουργία του τηλεφώνου. Βέβαια προσθέτουν άλλες λειτουργίες και διευκολύνσεις που δεν υπάρχουν στο αρχικό λειτουργικό σύστημα.

Πρέπει να προσέξεις τι προβλήματα έχει η κάθε έκδοση, αναφέρονται στα “γνωστά προβλήματα” που μπορεί να λυθούν, μπορεί και όχι.

Ένας άλλος κίνδυνος που υπάρχει είναι να κάνεις ένα λάθος κατά τη διαδικασία του rooting και να αχρηστεύσεις το κινητό σου. Είναι σαν να εγκαθιστάς τα Windows και να διαγράφεις ένα χρήσιμο αρχείο του λογισμικού με αποτέλεσμα μετά να μην ανοίγει ποτέ ο υπολογιστής.

Για το 90% των μέσων χρηστών, το κινητό τους είναι καλύτερο με την έκδοση που έχει δημιουργήσει η κατασκευάστρια εταιρεία.

Το root είναι για πιο προχωρημένους χρήστες αλλά και προγραμματιστές που θέλουν να πάνε λίγο πιο παραπέρα τόσο τη συσκευή, όσο και τις γνώσεις τους.

8316621111_48be4ea36d_b

Πως γίνεται το root

Για να αποκτήσουμε τον πλήρη έλεγχο της συσκευής πρέπει αρχικά να ξεκλειδώσουμε τον bootloader έτσι ώστε στη συνέχεια να αντικαταστήσουμε την κονσόλα recovery και μέσω αυτής να εγκαταστήσουμε την εφαρμογή superuser που θα μας δώσει όλα τα ηνία της συσκευής. Για να κάνουμε επιτυχημένο root πρέπει να ολοκληρώσουμε και τα 3 στάδια.

Μερικά από τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται είναι τα: SuperOneClick (για συσκευές με Android έως και 2.3.5), Universal Androot (για συσκευές με Android έως και 2.2), z4root (για συσκευές με Android έως και 2.2), Gingerbreak (για συσκευές με Android έως και 2.3.3), Unrevoked (για επιλεγμένες συσκευές), Revolutionary (για επιλεγμένες συσκευές) και DoomLord method (κυρίως για Sony συσκευές) κλπ.

Ο λόγος για να κάνεις root δεν είναι τόσο για να δώσεις νέες δυνατότητες στη συσκευή σου όσο για να αποκτήσεις νέες γνώσεις για τα κινητά, τον τρόπο που λειτουργούν και τις δυνατότητες που έχουν.

Αν θες να έχεις μια ήρεμη σχέση με το κινητό, κράτα το έτσι όπως το αγόρασες, αν θες να έχεις μια ταραχώδη, παθιασμένη και γεμάτη νέες εμπειρίες χρήση, τότε καλώς ήρθες στον κόσμο του rooting. Εδώ όμως δεν είναι το μέρος που θα βρεις τρόπους για να σπάσεις το κινητό, υπάρχουν ξένα φόρουμ προγραμματιστών που έχουν όλη τη γνώση και το περιεχόμενο.

Αν διάβασες όλα τα παραπάνω και θεωρείς ότι μπορείς να το κάνεις, τότε προχώρα. Πάτα στη μηχανή αναζήτησης τη λέξη rooting ή root και το μοντέλο του κινητού σου και άρχισε το διάβασμα.

Πριν το κάνεις όμως, σιγουρέψου ότι ξέρεις καλά την Android συσκευή σου!!!!

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s