Εξαπατούν πολίτες με αναπάντητες κλήσεις: Δείτε τι πρέπει να κάνετε

apatiles-tilefonikes-klisis-660x330

Μετά τις αναπάντητες κλήσεις από Βουλγαρία, φαίνεται ότι ένα νέο κύμα οχλήσεων ξεκινά από την αφρικανική ήπειρο και συγκεκριμένα από το Κονγκό. Όλο και περισσότεροι Έλληνες δέχονται στο κινητό τους τηλέφωνο αναπάντητες κλήσεις από αριθμούς που γεωγραφικά εντοπίζονται στην ευρύτερη περιοχή του Κονγκό – και για τις οποίες υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι πραγματοποιούνται Διαδικτυακά.

Στη φωτογραφία που ακολουθεί φαίνεται μια εισερχόμενη (αναπάντητη) κλήση περίπου στις 6 το πρωί (ώρα Ελλάδας) από τον αριθμό +243859090573.

κονγκό-2

Το φαινόμενο αυτό με τις αναπάντητες κλήσεις από το εξωτερικό απασχόλησε έντονα πέρυσι την ελληνική ειδησεογραφία, καθώς πολλοί ήταν εκείνοι οι οποίοι δέχονταν κλήσεις από βουλγάρικουςαριθμούς.

Στόχος των «απατεώνων» ήταν το θύμα να καλέσει πίσω τον αριθμό που εμφανιζόταν στην αναγνώριση κλήσης – κάτι που μέχρι ένα σημείο ακούγεται λογικό, αφού έστω κι από περιέργεια κάποιος θα το έκανε. Απώτερος στόχος, φυσικά, είναι το πορτοφόλι μας.

Τι να κάνετε αν δεχθείτε αντίστοιχη κλήση;

Αν, λοιπόν, δεχθείτε τέτοια κλήση, απλά αγνοήστε την και μη μπείτε στον κόπο να καλέσετε πίσωγιατί:

α) Το πρώτο ενδεχόμενο είναι ο αριθμός αυτός να είναι γραμμή υψηλής χρέωσης και έτσι ο λογαριασμός σας να έρθει «φουσκωμένος» – και τα χρήματά σας να έχουν καταλήξει στις τσέπες των απατεώνων.

β) Το δεύτερο ενδεχόμενο είναι στην κλήση να απαντήσει κάποιος ο οποίος θα μπει στη διαδικασία να σας αποσπάσει χρήματα με τον ίδιο τρόπο που λαμβάνει χώρα μια «νιγηριανή απάτη» μέσω email. Είτε θα σας πει για κάποια κληρονομιά ενός αγνώστου μακρινού συγγενή σας, είτε για κάποια λοταρία που κερδίσατε, είτε για κάποια ποσά που θέλει να μεταφέρει εκτός της χώρας του και χρειάζεται τη βοήθειά σας. Αν σας πείσει να συνεργαστείτε, είναι 101% βέβαιο ότι θα εξαπατηθείτε.

Τέλος, αν οι κλήσεις εξακολουθούν, να ζητήσετε από τον πάροχό σας, με αίτηση, να μπλοκάρει τις εισερχόμενες διεθνείς κλήσεις (φραγή). Εναλλακτική επιλογή είναι η χρήση κάποιας εφαρμογής στο κινητό σας τηλέφωνο που θα μπλοκάρει τις κλήσεις από αριθμούς που έχετε τοποθετήσει στη «μαύρη λίστα» της – με όσους κινδύνους μπορεί να κρύβει η χρήση μιας τέτοιας εφαρμογής.

Πηγη

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s