Η τεχνολογία λύνει το πρόβλημα ανακύκλωσης των βιομηχανικών υδάτων

index

Τα προϊόντα της χημικής βιομηχανίας δημιουργούν προϊόντα χρήσιμα για τον άνθρωπο αλλά προκαλούν σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Η χρήση νέων τεχνολογιών ωστόσο, μπορεί να μειώσει τις επιπτώσεις αυτές και να οδηγήσει σε εξοικονόμηση φυσικών πόρων.

Ένα εργοστάσιο πλαστικών στη νοτιοδυτική Ολλανδία χρησιμοποιεί γλυκό νερό για τη λειτουργία των εναλλακτών θερμότητας. Το αλμυρό ή υφάλμυρο νερό που υπάρχει στην περιοχή διαβρώνει τα μηχανήματα. Προς το παρόν, το κόστος αγοράς γλυκού νερού είναι μικρότερο από το κόστος καθαρισμού του υπάρχοντος.

Ένα ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα επιχειρεί να αλλάξει τα δεδομένα, χρησιμοποιώντας πιλοτικές μεθόδους για τον καθαρισμό του νερού.

Οι ερευνητές δοκιμάζουν βελτιωμένα νανο-φίλτρα και νέες αποτελεσματικότερες μεμβράνες με στόχο να μετατρέψουν την ανακύκλωση των βιομηχανικών υδάτων, σε μια διαδικασία χαμηλού κόστους και άρα ανταγωνιστικής στην αγορά.

Οι μεμβράνες επιτρέπουν στους υδρατμούς να περάσουν, διαχωρίζοντας τους από το αλάτι. Προς το παρόν, σημαντικό πρόβλημα παραμένει η περιορισμένη διάρκεια ζωής των φίλτρων. Αν το ζήτημα επιλυθεί, η νέα μέθοδος μπορεί να αποφέρει τεράστια πλεονεκτήματα, τόσο για την βιομηχανία όσο και για το περιβάλλον.

Ποια είναι όμως η καλύτερη μέθοδος για τον καθαρισμό των βιομηχανικών υδάτων;

Η απάντηση δεν είναι απλή. Κάθε χημικό εργοστάσιο μπορεί να επιλέξει ένα συνδυασμό διαφορετικών εργαλείων και μεθόδων, συμβατών με τη δική του αλυσίδα παραγωγής.

Ένα εργοστάσιο παραγωγής χλωρίου στο Βέλγιο παραλαμβάνει βιομηχανικά απόβλητα από άλλα χημικά εργοστάσια της περιοχής και επιχειρεί, μέσω της χρήσης νέων τεχνολογιών, να τα ανακυκλώσει, μετατρέποντας τα σε γλυκό νερό και άλλα χρήσιμα υλικά.

Πηγη

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s