Η μικρότερη έξυπνη κεραία του κόσμου

2F0B5655801E4B2739FA6CF9CF22B5C6

Εξαλείφει τα προβλήματα σήματος και χαμηλής απόδοσης των smartphones

Σκωτσέζοι επιστήμονες παρουσίασαν πρόσφατα ένα σχέδιο για μια μικροσκοπική κεραία που θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα στην κατασκευή και απόδοση των κινητών τηλεφώνων και tablets.Αποκαλώντας την «η μικρότερη έξυπνη κεραία του κόσμου», αφού το μέγεθος της δεν ξεπερνά τα λίγα χιλιοστά, η ομάδα των επιστημόνων ελπίζει πως το νέο της δημιούργημα θα εξαλείψει προβλήματα απώλειας σήματος όπως τη διακοπή των κλήσεων ενώ θα βελτιώσει την κατανάλωση ενέργειας, η οποία αποτελεί μια από τις κυριότερες αιτίες της αυξημένης χρήσης μπαταρίας των smartphones.

Η έρευνα και κατασκευή της, η οποία ξεκίνησε από ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, ολοκληρώθηκε από την εταιρεία Sofant Technologies και πήρε περίπου επτά χρόνια.

sofant1τεχνολογία που χρησιμοποίησαν για την κατασκευή της συνδυάζει μονάδες του συστήματος RF-MEMS με «έξυπνο» λογισμικό που μπορεί να εκμεταλλευτεί πλήρως τη συνδεσιμότητα LTE και 4G.

«Ο σχεδιασμός των (σύγχρονων) κεραιών δεν έχει εξελιχθεί με βάση την ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας της κινητής τηλεφωνίας. Τα νέα πρότυπα επικοινωνίας, όπως οι τεχνολογίες LTE και 4G προξενούν μεγάλη πίεση στις υπάρχουσες τεχνολογίες» δήλωσε ο Sergio Tansini, διευθύνων σύμβουλος της Sofant.

«Σαν αποτέλεσμα, κάθε νέα γενιά κινητών τηλεφώνων αποδίδει λιγότερο από τον προκάτοχο της, με προβλήματα όπως χαμένες κλήσεις, απώλεια σήματος, αδύναμες συνδέσεις και εξάντληση της μπαταρίας. Η μικρή κεραία υψηλής απόδοσης της Sofant θα αλλάξει την εμπειρία των χρηστών και την απόδοση των smartphones για πάντα».

Η Sofant σκοπεύει να χορηγήσει άδειες για την κατασκευή των κεραιών της στους μεγαλύτερους κατασκευαστές κινητών παγκοσμίως και προβλέπει κέρδη πάνω από 10 εκατομμύρια λίρες μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Η εταιρεία έχει επιδείξει την τεχνολογία αυτή μέσω ενός πρωτότυπου σε έναν μεγάλο κατασκευαστή OEM, ενώ έχει ήδη προσελκύσει μεγάλο ενδιαφέρον από αρκετές εταιρείες.

Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από το κυβερνητικό πρόγραμμα Scottish Enterprise το οποίο σχεδιάστηκε για να βοηθήσει την ανάπτυξη τοπικών επιχειρήσεων.

Πηγη

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s