«Έξυπνο» μπαστούνι για ανθρώπους με προβλήματα όρασης

39C79F3E87F11CA29485B97174A997B0 blindspot-cane-zoom

xplor-582x388

article-2663715-1EF7186900000578-228_634x286

Αναγνωρίζει οικεία πρόσωπα και κατευθύνει το χρήστη προς το μέρος τους

Ένα επαναστατικό «έξυπνο» μπαστούνι για τυφλούς θα μπορούσε να βοηθήσει τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης να «αναγνωρίζουν» οικεία τους πρόσωπα, ακόμη κι αν οι φίλοι και οι συγγενείς τους βρίσκονται ανάμεσα σε πλήθος.

Χρησιμοποιώντας μια κάμερα αναγνώρισης προσώπου και ενσωματωμένους αισθητήρες, το μπαστούνι κινητικότητας Xplor σαρώνει το χώρο για προγραμματισμένα εκ των προτέρων πρόσωπα και δονείται όταν εντοπίζει κάποιο στο χώρο.

Στη συνέχεια ηχητικές οδηγίες μέσω ενός ακουστικού Bluetooth καθοδηγούν το άτομο προς την κατεύθυνση του προσώπου που έχει αναγνωριστεί.

Το μπαστούνι δημιούργησε μια ομάδα φοιτητών στο πανεπιστήμιο του Μπέρμινχαμ. Οι φοιτητές Steve Adigbo, Waheed Rafiq και Richard Howlett χρησιμοποίησαν την τεχνολογία των έξυπνων κινητών τηλεφώνων για την αναγνώριση οικείων προσώπων από 10 μέτρα μακριά και στοιχεία λειτουργικότητας GPS για τη διευκόλυνση της πλοήγησης.

«Ο παππούς μου είναι τυφλός και γνωρίζω πόσο χρήσιμη μια τέτοια συσκευή θα ήταν για εκείνον. Το έξυπνο μπαστούνι ενσωματώνει την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου για να ειδοποιεί το χρήστη όταν πλησιάζει ένα συγγενικό ή φιλικό πρόσωπο» είπε ο Adigbo, σύμφωνα με όσα αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail.

Η ομάδα των φοιτητών του αγγλικού πανεπιστημίου παρουσίασε πρόσφατα το μπαστούνι XploR σε γιατρούς και άλλους επιστήμονες στο Λουξεμβούργο και τη Γαλλία και σχεδιάζουν να επισκεφθούν κι άλλους οργανισμούς στη Γερμανία αργότερα μέσα στη χρονιά.

Πηγη

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s