Ξεχάστε το γυαλί, ήρθε το σπινέλιο

9628458229637975677

Θα θέλατε να είχατε ένα κινητό με οθόνη που δεν σπάει ποτέ ή μια κάμερα με φακό που δεν μπορεί να χαραχθεί; Οι ερευνητές βρήκαν ένα σούπερ ανθεκτικό υλικό που μάλλον θα αντικαταστήσει το γυαλί. Πρόκειται για διαφανή φύλλα από ένα ορυκτό υλικό (σπινέλιο).

Το Ερευνητικό Εργαστήριο του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού επινόησε μια μέθοδο για την παραγωγή διαφανούς σπινέλιου σε φύλλα.

Όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, αυτό μπορεί να φανεί χρήσιμο σε θωρακίσεις αυτοκινήτων, στα αεροπλάνα, στις οθόνες των κινητών και γενικότερα όπου σήμερα χρησιμοποιείται το γυαλί.

Το σπινέλιο είναι οξείδιο του μαγνησίου και αργιλίου που στη φυσική μορφή του θεωρείται πολύτιμος λίθος. Στο εγγύς μέλλον, το υλικό αυτό θα μπορούσε να αντικαταστήσει το γυαλί, λένε οι ερευνητές.

9628458221048041085Αυτή η εικόνα ίσως σύντομα αποτελέσει παρελθόν

Από τις πρώτες εφαρμογές του συγκεκριμένου υλικού θα μπορούσαν να αποτελέσουν τα αλεξίσφαιρα παράθυρα των οχημάτων που χρησιμοποιεί ο στρατός. Αυτά αποτελούνται τώρα από γυαλί και στρώματα πλαστικού με πάχος δέκα εκατοστών ή και περισσότερο.

Με το νέο υλικό τα παράθυρα τους θα είχαν σημαντικά μικρότερο βάρος και θα ήταν και πιο ανθεκτικά. Το πρόβλημα ήταν πως το φυσικό σπινέλιο δεν είναι διαυγές και οι παλιότερες προσπάθειες των ερευνητών για να καταστεί διάφανο δεν είχαν επιτύχει.

το ερευνητικό εργαστήριο του ναυτικού ωστόσο τα κατάφερε χάρη σε μια θερμή πρέσα που ασκεί υψηλή πίεση στο υλικό με αποτέλεσμα να σχηματίζει κρυστάλλους που το καθιστούν διαφανές.

Μερικά από τα πλεονεκτήματα του είναι ότι το υλικό αυτό δεν ραγίζει όπως το γυαλί σε όλο του την επιφάνεια, ενώ μπορεί να διαμορφωθεί σε οποιοδήποτε σχήμα.

Πηγη

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s