Ρομπότ που «τρώει» τσιμέντο ανακυκλώνει κτήρια – Αλλάζει τις κατεδαφίσεις

Με πίεση νερού διασπά το σκυρόδεμα, το διαχωρίζει και το συσκευάζει ως καθαρά υλικά που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν χωρίς να παράγει απόβλητα ή σκόνη.
8701e-1373808627-0Η κατεδάφιση κτηρίων απαιτεί βαριά μηχανήματα για τη σύνθλιψη του σκυροδέματος και τον διαχωρισμό των πολύτιμων υλικών για επαναχρησιμοποίηση.

Συχνά μάλιστα το σκυρόδεμα μεταφέρεται σε άλλες περιοχές ώστε να γίνει η ανάκτηση των υλικών, κάτι που χρειάζεται χρόνο και χρήματα.

Εκτός αυτού, η κατεδάφιση απαιτεί μεγάλες ποσότητες νερού ώστε να αποτραπεί η δημιουργία σύννεφων σκόνης κατά τη σύνθλιψη.

Ωστόσο, ένας φοιτητής από τη Σουηδία ανέπτυξε ένα ρομπότ που «τρώει» σκυρόδεμα και το οποίο θα μπορούσε να αλλάξει εντελώς τη διαδικασία της κατεδάφισης.

88a37-2013-07-14_175411Το ρομπότ ανακύκλωσης σκυροδέματος ERO σχεδιάστηκε ώστε να διαλύει με αποτελεσματικότητα δομές από μπετόν χωρίς να παράγει απόβλητα ή σκόνη και επιτρέποντας παράλληλα την ανάκτηση πολύτιμων υλικών προς επαναχρησιμοποίηση σε νέα κτήρια.

«Αυτό το πετυχαίνει χρησιμοποιώντας έναν πίδακα νερού που διασπά την επιφάνεια του σκυροδέματος, διαχωρίζει τα απόβλητα, τα επεξεργάζεται και τα συσκευάζει ως καθαρά υλικά που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν», δήλωσε ο φοιτητής Omer Haciomeroglu από το Ινστιτούτο Σχεδίου του Ούμεο.

09367-ero-concrete-recyc-robotΒάσει του σχεδίου σε πρώτη φάση το ρομπότ σαρώνει τα κτήρια για να καθορίσει ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για την κατεδάφιση.

Για την κατεδάφιση το ρομπότ εκτοξεύει νερό με υψηλή πίεση, ενώ στη συνέχεια απορροφά και διαχωρίζει το σκυρόδεμα σε τσιμέντο, χαλίκια και νερό.

Κατόπιν, στέλνει τα χαλίκια και τον φιλτραρισμένο αφρό σκυροδέματος σε ξεχωριστές μονάδες για συσκευασία.

Τα χαλίκια συσκευάζονται σε μεγάλες τσάντες με σήμανση και αποστέλλονται γιαεπαναχρησιμοποίηση, ενώ το νερό ανακυκλώνεται στο σύστημα.

Σημειώνεται ότι ένα μέρος των ενεργειακών αναγκών του ρομπότ καλύπτεται από τις αναταράξεις κατά τη διαδικασία της κατεδάφισης.

Όταν η κατεδάφιση ολοκληρωθεί, στην ουσία τίποτα δεν έχει καταλήξει στη χωματερή ούτε έχει σταλεί σε μονάδες για περαιτέρω επεξεργασία.

Μέχρι στιγμής το ρομπότ που τρώει σκυρόδεμα παραμένει μια πολύ καλή ιδέα, ωστόσο σύντομα θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα.

5eb56-designboom_omer_ero_03 14ace-designboom_omer_ero_02 16aee-designboom_omer_ero_04 e05de-designboom_omer_ero_05 b9150-designboom_omer_ero_10 6302b-designboom_omer_ero_09 e236c-designboom_omer_ero_06 4ac89-designboom_omer_ero_08

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s