Ενέργεια από φύκια για πρώτη φορά στα σπίτια…!

Τα «πράσινα» σπίτια που τροφοδοτούνται από καθαρές πηγές ενέργειας, όπως η αιολική και η ηλιακή, είναι πλέον πραγματικότητα και οι περισσότεροι άνθρωποι είναι ενήμεροι για τα πλεονεκτήματα που προσφέρουν.
Δε συμβαίνει όμως το ίδιο με τα κτίρια που τροφοδοτούνται από φύκη, καθώς πρόκειται για τελευταία τεχνολογία που ακόμα εφαρμόζεται πιλοτικά.
Ένα τέτοιο κτίριο, που καταναλώνει καθαρή ενέργεια παραγόμενη από φύκη, ανέπτυξε η αυστριακή αρχιτεκτονική εταιρεία Splitterwerk Architects, στο πλαίσιο της συμμετοχής της στη Διεθνή Έκθεση Κατοικίας που θα πραγματοποιηθεί το 2013 στο Αμβούργο της Γερμανίας.
Το μυστικό κρύβεται στις ειδικές επιφάνειες που εγκαθίστανται περιμετρικά του κτιρίου, οι οποίες παράγουν ενέργεια από ζωντανά φύκη, ενώ παράλληλα προσφέρουν σκιά.
Οι επιφάνειες, που λειτουργούν όπως οι περσίδες, περικλείουν τα φύκη και τους επιτρέπουν να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν ταχύτατα.
Το σημαντικότερο ωστόσο είναι ότι οι επιφάνειες αυτές στην ουσία αποτελούν βιοαντιδραστήρες που εκμεταλλεύονται τα φύκη και τροφοδοτούν το κτίριο με ενέργεια.
Το project θεωρείται εξαιρετικά «πράσινο» και προχωρημένο ακόμα και για τη Γερμανία, όπου θα παρουσιαστεί η πρωτοποριακή τεχνολογία.
Η Γερμανία καλύπτει μεγάλο μέρος των ενεργειακών της αναγκών από ΑΠΕ ενώ θεωρείται πρωτοπόρος στα παθητικά σπίτια.
Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s