ΗΠΑ: Ρομπότ θα αναλαμβάνει χρέη σχολικού φύλακα

Έναν νυχτοφύλακα με… ρόδες τελειοποίησε μία εταιρεία στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Πρόκειται για το μηχάνημα «K5 Autonomous Data Mashine» το οποίο θα αναλάβει το ρόλο του… φρουρού με στόχο να εποπτεύει σχολεία και «περίεργες» γειτονιές.

Όπως εξηγεί ο Γουίλιαμ Αντάνα, συνιδρυτής της αμερικανικής εταιρείας «Κnightscope», «μετά το μακελειό στο Σάντι Χουκ, σκεφτήκαμε να δημιουργήσαμε έναν φύλακα. Εξάλλου, δεν θα έβαζε κανείς έξω από ένα σχολείο αστυνομικούς».

Το ρομπότ – φύλακας έχει εξοπλιστεί με μηχανήματα προηγμένης τεχνολογίας. Διαθέτει, μεταξύ άλλων, βιντεοκάμερα, αισθητήρες με θερμικές κάμερες, λέιζερ, ραντάρ κι ένα μικρόφωνο. Οι δημιουργοί του θέλουν να το εξοπλίσουν κατάλληλα έτσι ώστε να μπορεί να αναγνωρίζει τα πρόσωπα που είναι «ευπρόσδεκτα» σε έναν χώρο.

Σε ανακοίνωσή της, η αμερικανική εταιρεία διευκρινίζει,  πάντως,  πως το ρομπότ – φύλακας δεν είναι… δολοφόνος.

«Το Κ5 δεν έχει  άγριες διαθέσεις, καθώς στόχος του, πάνω απ΄όλα,  είναι η ασφάλεια», επισημαίνει ο Αντάνα.

Σύμφωνα με τους New York Times,  στις ΗΠΑ, απασχολούνται ως ιδιωτικοί φρουροί ασφαλείας πάνω από 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι και οι μισθοί τους είναι χαμηλοί σε σχέση με τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν εν ώρα εργασίας.

«Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι, ο κατώτατος μισθός στις ΗΠΑ είναι 7,25 δολάρια και 8 δολάρια στην Καλιφόρνια. Με βάση τα χρήματα που δαπανώνται για την ασφάλεια αλλά και την επικινδυνότητα του επαγγέλματος, σκεφθήκαμε πως ένα ρομπότ, θα ήταν η καλύτερη αλλά και η φθηνότερη λύση γι’ αυτή τη δουλειά», αναφέρει η εταιρεία.

Πηγη

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s