Μετάξι ανθεκτικό, σαν ιστός αράχνης!

Επιστήμονες δημιούργησαν μεταλλαγμένους μεταξοσκώληκες

ΜΕΤΑΞΙ

Τεχνητό μετάξι, το οποίο φέρει όλες τις ιδιότητες του εκλεκτικού υφάσματος, αλλά είναι ταυτόχρονα πιο ανθεκτικό και ελαστικό, δημιούργησαν αμερικανοί επιστήμονες.

Οι ερευνητές παρήγαγαν το μετάξι, που διαθέτει τα χαρακτηριστικά του ιστού μίας αράχνης, αφού πρώτα δημιούργησαν στα εργαστήρια μεταλλαγμένους μεταξοσκώληκες, στους οποίους εισήγαγαν συγκεκριμένα τμήματα του DNA των αραχνών.

Το επίτευγμα αυτό ανοίγει το δρόμο για την ανάπτυξη καλύτερης ποιότητας ινών μεταξιού, που θα χρησιμοποιούνται σε ιατρικές και άλλες εφαρμογές, όπως την κλωστοϋφαντουργία.

Την ανακάλυψη έκαναν ερευνητές της εταιρείας βιοτεχνολογίας Kraig Biocraft Laboratories υπό την επίβλεψη του καθηγητή βιολογικών επιστημών Μάλκολμ Φρέιζερ του πανεπιστημίου της Νοτρ Νταμ.

Το νέο υλικό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή αλεξίσφαιρων γιλέκων, ελαφρών και ταυτόχρονα ισχυρών υφασμάτων, νέων αθλητικών ενδυμάτων, καλύτερων αερόσακων στα αυτοκίνητα κ.α.

Οι ερευνητές κατάφεραν να Έτσι, όταν οι γενετικά τροποποιημένοι μεταξοσκώληκες δημιουργούν τα κουκούλια τους, το παραγόμενο μετάξι περιέχει και χαρακτηριστικά από τον ιστό μιας αράχνης.

Πηγη

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s