«Έξυπνα» παράθυρα που ελέγχουν τη ροή φωτός και ενέργειας

Lawrence Berkeley National Laboratory

Επιτρέποντας στους ενοίκους να ελέγχουν με μεγαλύτερη ακρίβεια την ενέργεια και το φως που περνά μέσα από ένα παράθυρο, τα νέα υλικά θα μπορούσαν σημαντικά να μειώσουν τα κόστη της θέρμανσης και ψύξης κτηρίων.

Ερευνητές στο Cockrell School of Engineering του University of Texas στο Όστιον βρίσκονται ένα βήμα πιο κοντά στη δημιουργία «έξυπνων» παραθύρων με ένα νέο επίπεδο αποδοτικότητας ενέργειας, μέσω της δημιουργίας υλικών που επιτρέπουν στα παράθυρα να αφήνουν να περνά φως χωρίς θερμότητα, και, εναλλακτικά, να μπλοκάρουν το φως, επιτρέποντας παράληλλα τη μετάδοση ενέργειας, όπως περιγράφεται σε δύο ερευνητικά papers.

Επιτρέποντας στους ενοίκους να ελέγχουν με μεγαλύτερη ακρίβεια την ενέργεια και το φως που περνά μέσα από ένα παράθυρο, τα νέα υλικά θα μπορούσαν σημαντικά να μειώσουν τα κόστη της θέρμανσης και ψύξης κτηρίων.

Το 2013, η Ντέλια Μίλιρον, καθηγήτρια χημικής μηχανικής, και η ομάδα της, έγιναν οι πρώτοι που ανέπτυξαν dual-band ηλεκτροχρωμικά υλικά που αναμειγνύουν δύο υλικά με διακριτές οπτικές ιδιότητες, για επιλεκτικό έλεγχο του ορατού σχεδόν υπερύθρου φωτός (near infrared light- NIR) που προκαλεί θερμότητα. Σε τεύχος του Nature το 2013, η ομάδα επέδειξε πώς, μέσω μιας μικρής ηλεκτρικής εκκένωσης, ένα νανοκρυσταλλικό υλικό μπορούσε να «ανοίγει» και να «κλείνει», επιτρέποντας ανεξάρτητο έλεγχο φωτός και ενέργειας.

Η ομάδα πλέον έχει σημειώσει δύο νέα επιτεύγματα στα υλικά αυτά -ένα επιλεκτικό «cool mode» και ένα «warm mode». Πρόκειται για σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση προϊόντων που θα μπορούν να κυκλοφορήσουν στο εμπόριο, επειδή επιτρέπεται ο έλεγχος του 90% του NIR και του 80% του ορατού φωτός από τον ήλιο και χρειάζονται μόλις λίγα λεπτά για την αλλαγή μεταξύ των δύο modes, ενώ με το προηγούμενο υλικό χρειάζονταν ώρες.

Πηγη

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s