Φακοί επαφής με 2.8x οπτικό zoom!!!

Φακοί επαφής με 2.8x οπτικό zoom!!

Ο ερευνητής Eric Tremblay είχε παρουσιάσει το project της ομάδας του για φακούς επαφής που θα παρέχουν τηλεσκοπική όραση με 2.8x οπτικό zoom το 2013 και είχε υποσχεθεί ότι μέσα στην επόμενη διετία θα καταφέρει να ξεπεράσει τους περιορισμούς για την κατασκευή τους. Τελικά, τήρησε την υπόσχεση του μέσα στο χρονοδιάγραμμα που είχε δώσει τότε!Φακοί επαφής με 2.8x οπτικό zoom!!

Οι φακοί έχουν πάχος 1.55mm, διαθέτουν ενσωματώμενο ανακλαστικό τηλεσκόπιο και ειδικά τοποθετημένα κάτοπτρα στο εσωτερικό τους, τα οποία συλλέγουν το φως προτού φτάσει στο μάτι και το διαχέουν έτσι ώστε το μάτι να βλέπει μεγενθυμένη εικόνα έως και 2.8 φορές.Φακοί επαφής με 2.8x οπτικό zoom!!

Το πρόβλημα με την πρώτη γενιά αυτών των τηλεσκοπικών φακών ήταν ότι απευθυνόταν ειδικά σε ηλικιωμένους ανθρώπους με εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, επομένως, η μεγένθυνση ήταν μονίμως ενεργοποιημένη και ο μόνος τρόπος να την “ακυρώσεις” ήταν να βγάλεις τους φακούς από τα μάτια. Επίσης, η κατασκευή τους είχε γίνει από άκαμπτο πολυμερές υλικό που δεν επέτρεπε τη διέλευση αέρα με αποτέλεσμα να μην “αναπνέει” το μάτι και να είναι κουραστική η χρήση τους για πολύ ώρα.

Το δεύτερο πρόβλημα λύθηκε σχετικά εύκολα με την δημιουργία μικρών οπών στην επιφάνεια των φακών (διαμέτρου 0.1mm) που επιτρέπουν τη διέλευση του οξυγόνου στο μάτι. Για την επίλυση του πρώτου προβλήματος κατασκεύασαν ένα ζευγάρι γυαλιά που επιτρέπει στον χρήστη να ενεργοποιεί και να απενεργοποιεί την μεγένθυνση όποτε θέλει με πολύ φουτουριστικό τρόπο: κλείνοντας το δεξί μάτι ενεργοποιείται η μεγένθυνση και κλείνοντας το αριστερό επιστρέφει σε κανονική όραση!

Υποθέτουμε, βέβαια, ότι η έρευνα θα συνεχιστεί για να βρουν τρόπο ελέγχου της μεγένθυνσης χωρίς να χρειάζεται ζευγάρι γυαλιών και φυσικά περιμένουμε να μάθουμε πότε θα είναι πραγματικά διαθέσιμοι για εμπορική χρήση.

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s