Στρατιωτικό καταφύγιο/σκηνή – οριγκάμι που εξοικονομεί ενέργεια

To καταφύγιο- «σκηνάκι» μπορεί να «ξεδιπλώνει» τα τοιχώματά του παράλληλα με τη σκεπή του, και μπορεί να μεταφέρεται εύκολα- ενώ το στήσιμό του είναι ιδιαίτερα εύκολο και γρήγορο

Την αρχαία τέχνη του οριγκάμι αξιοποιούν ερευνητές του University of Notre Dame (Kinetic Structure Laboratory) στις ΗΠΑ, που ανέπτυξαν ένα αναδιπλωνόμενο καταφύγιο στρατιωτικού τύπου, που βελτιώνει τις συνθήκες διαβίωσης των στρατιωτών, περιορίζοντας παράλληλα την κατανάλωση ενέργειας κατά τη διαδικασία.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του Gizmag, μέλη της ομάδας των ερευνητών συνήθιζαν να παίζουν με χάρτινα μοντέλα κατά τις συσκέψεις- και μία εξ αυτών «γέννησε» την ιδέα. Το αποτέλεσμα είναι ένα καταφύγιο- «σκηνάκι» το οποίο μπορεί να «ξεδιπλώνει» τα τοιχώματά του παράλληλα με τη σκεπή του, και μπορεί να μεταφέρεται εύκολα- ενώ το στήσιμό του είναι ιδιαίτερα εύκολο και γρήγορο. Επίσης, τα τοιχώματά του είναι άκαμπτα και θερμικά μονωμένα, οπότε και μειώνεται η κατανάλωση ενέργειας (για κλιματισμό/ θέρμανση) κατά 70% σε σχέση με τις συνήθεις σκηνές.

Μακροπρόθεσμα, η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας στο θέατρο επιχειρήσεων θα μειώσει την ανάγκη για αποστολές ανεφοδιασμού, με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση χρημάτων – ενώ παράλληλα θα τίθενται σε κίνδυνο λιγότερες ζωές. Πλέον, οι ερευνητές συνεργάζονται με μηχανικούς για την ανάπτυξη συστημάτων ελέγχου που θα μειώνουν ακόμα πιο πολύ την κατανάλωση ενέργειας.

Πηγη

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s