Αεροσκάφη αόρατα στα ραντάρ και τα μάτια

 
Το τελικό αποτέλεσμα είναι «3 σε 1», καθώς το αεροσκάφος γίνεται αόρατο, μπορεί να έχει ταχύτερες τηλεπικοινωνίες και να συλλέγει ηλιακή ενέργεια γρηγορότερα (ως εκ τούτου πρόκειται για μια τεχνολογία η οποία ενδείκνυται για χρήση σε μη επανδρωμένα αεροσκάφη- drones).

Η τεχνολογία που επιτρέπει αεροσκάφη stealth, αόρατα (για την ακρίβεια, με πολύ μικρό ίχνος) στα ραντάρ υπάρχει εδώ και δεκαετίες, και πλέον επιδιώκεται σχεδόν σε κάθε μαχητικό αεροσκάφος που αναπτύσσεται.

Ωστόσο, τεχνολογία που θα τα καθιστούσε αόρατα και στα μάτια (όπως στα διαστημόπλοια των Klingon και των Romulans του Star Trek, ή τη στολή του εξωγήινου «Predator») ήταν «επιστημονική φαντασία» για την αεροδιαστημική- τουλάχιστον, μέχρι τώρα, καθώς επιστήμονες του University of California, San Diego, έχουν δημιουργήσει σχέδια για μια συσκευή «cloaking».

Για τον σκοπό της τεχνολογίας αυτής χρησιμοποιείται υπόστρωμα τέφλον, με κυλίνδρους από κεραμικό- το οποίο είναι λεπτότητας άνευ προηγουμένου και δεν μεταβάλλει τη φωτεινότητα του φωτός γύρω από «κρυμμένα» αντικείμενα.

Το τέφλον έχει χαμηλό δείκτη διάθλασης, ενώ το κεραμικό υψηλότερο- με αποτέλεσμα το φως να μπορεί να διασκορπίζεται χωρίς να σημειώνεται απορρόφηση.

Το τελικό αποτέλεσμα είναι «3 σε 1», καθώς το αεροσκάφος γίνεται αόρατο, μπορεί να έχει ταχύτερες τηλεπικοινωνίες και να συλλέγει ηλιακή ενέργεια γρηγορότερα (ως εκ τούτου πρόκειται για μια τεχνολογία η οποία ενδείκνυται για χρήση σε μη επανδρωμένα αεροσκάφη- drones).

Σκοπός του σχεδίου είναι η δημιουργία μέσων που θα καθιστούν αόρατα τα αντικείμενα, διασπείροντας τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα (φως, ραντάρ) μακριά από το σκάφος, καθιστώντας πολύ πιο δύσκολο τον εντοπισμό του στα συγκεκριμένα μήκη κύματος.

Μεταϋλικά «εξαναγκάζουν» το φως να παρακάμψει ένα σημείο στον χώρο, με αποτέλεσμα το «cloaking»- την απομόνωσή του από εισερχόμενα ηλεκτρομαγνητικά κύματα.

Όπως αναφέρεται στο Armed With Science (το επίσημο επιστημονικό blog του αμερικανικού Πενταγώνου), παλαιότερες εκδοχές αυτής της τεχνολογίας προϋπέθεταν σειρά στρωμάτων για την κάλυψη ενός αντικειμένου.

Σε αυτή την περίπτωση πρόκειται για ένα εξαιρετικά λεπτό σχέδιο, με ατποτέλεσμα την καλύτερη απόκρυψη του αντικειμένου.

Τα οφέλη που συνεπάγεται για τις ένοπλες δυνάμεις μια τέτοια τεχνολογία είναι κάτι παραπάνω από εμφανή- από αόρατα drones και μαχητικά αεροσκάφη, μέχρι απόλυτα καλυμμένες/ προστατευμένες εγκαταστάσεις.

Πέραν των εξοπλισμών, ο καινοτόμος χαρακτήρας αυτής της τεχνολογίας- με τη χειραγώγηση/ άσκηση ελέγχου στα κύματα του φωτός- είναι τέτοιος, που αναμένεται ότι σύντομα θα βρει εφαρμογή και σε άλλους τομείς, όπως στην ηλιακή ενέργεια, με διοχέτευση/ επικέντρωση του ηλιακού φωτούς σε συλλέκτες.

Πηγη

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s