Τα νησιά του ήλιου (video)

Solar-Islands-1

Μη νομίσεις ότι ο τίτλος αυτής της καταχώρησης αναφέρεται σε μυθικά μέρη, αντίθετα μιλάει για κάτι που έρχεται από το μέλλον και είναι τόσο εντυπωσιακό όσο και ωφέλιμο.

Δυό ελβετικές εταιρείες συνεργάστηκαν για να φτιάξουν τρία “ηλιακά νησιά” καθένα από τα οποία έχει 100 φωτοβολταϊκά πάνελ και τα τοποθέτησαν στη λίμνη Neuchâtel.

Καθένα από τα “νησιά” έχει 25 μέτρα διάμετρο και θα χρησιμοποιηθούν σαν εργαστήρια για να δοκιμάσουν τεχνολογίες “συγκεντρωμένης ηλιακής ενέργειας” (Concetrated Solar Power – CSP), δηλαδή ενέργειας που μαζεύεται σε τεράστια boilers και παράγει ατμό που στέλνεται μέσω σωληνώσεων στην ακτή όπου μία μονάδα με τουρμπίνες παράγει τελικά ηλεκτρική ενέργεια. Καθένα από τα 100 πάνελ έχει κλίση 45 μοιρών και ολόκληρη η εγκατάσταση, κατά τη διάρκεια της ημέρας, κάνει μια περιστροφή 225 μοιρών έτσι ώστε να απορροφάται το μέγιστο της ηλιακής ακτινοβολίας.

Solar-Islands-2

Ένα πρωτότυπο έχει εγκατασταθεί στο Άμπου Ντάμπι από το 2009 (μιας και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι ο κύριος χρηματοδότης).

Τον Αύγουστο του 2014, πλέον, οι τρεις κατασκευές θα είναι πλήρως λειτουργικές και θα μεταφέρουν τη φτηνή, αλλά πολύτιμη ενέργεια στην ενδοχώρα, ενώ συγχρόνως θα τηρούνται όλες εκείνες οι περιβαλλοντικές προδιαγραφές για να προστατεύονται οι κολυμβητές και οι ιστιοπλόοι.

Solar-Islands-4

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s