Χρωματιστό ηλιακό γυαλί παράγει καθαρή ενέργεια σε κτήρια

Δυο εκατομμύρια λίρες Αγγλίας επένδυσε ο όμιλος MTI Ventures στο «χρωματιστό γυαλί» της εταιρείας Oxford Photovoltaics που παράγει ενέργεια από τον ήλιο.
Όπως ανακοίνωσε η Oxford Photovoltaics, η επένδυση αναμένεται να φέρει το ηλιακό γυαλί, το οποίο μπορεί να βαφεί σε οποιοδήποτε χρώμα, ένα βήμα πιο κοντά στην αγορά, καθιστώντας το εμπορικά βιώσιμο.
«Αυτό που λέμε είναι αντί να εγκαταστήσετε φωτοβολταϊκά στο κτήριο, καλύτερα να φτιάξετε ένα κτήριο από φωτοβολταϊκά», δήλωσε στη Guardian ο Kevin Arthur, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας.
«Αν θέλεις να φτιάξεις ένα γυάλινο κτήριο σημαίνει ότι ήδη έχεις αποφασίσει να πληρώσεις για το γυαλί. Αν χρησιμοποιήσεις το ηλιακό γυαλί προσθέτεις ένα πολύ μικρό κόστος στην κατασκευή (περίπου 10% επιπλέον)»,συμπλήρωσε.
Η νέα τεχνολογία βασίζεται στην προσθήκη ενός λεπτού στρώματος διαφανών ηλιακών κυψελών στερεής μορφής στο συμβατικό γυαλί.
Οι ηλιακές κυψέλες μετατρέπουν το 12% της ηλιακής ενέργειας που δέχονται σε «καθαρό» ρεύμα.
Η παραγόμενη ενέργεια μπορεί να διοχετευτεί στο εθνικό δίκτυο ή να χρησιμοποιηθεί για να καλύψει τις ανάγκες του κτηρίου.
Στο μεταξύ κοινή ερευνητική ομάδα των πανεπιστημίων Sheffield και Cambridge ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι κατάφερε να ψεκάσει με επιτυχία βαφή με ηλιακές κυψέλες πάνω σε επιφάνεια και εξέφρασε την ελπίδα ότι μελλοντικά η ηλιακή βαφή θα μπορεί να εφαρμοστεί σε κτήρια και οροφές.
Προς το παρόν βέβαια η ηλιακή βαφή μπορεί να ψεκαστεί μόνο σε εξαιρετικά λείες επιφάνειες και δεν είναι πολύ αποδοτική.
Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s